Την ανάγκη προσήλωσης όλων των χωρών της Μεσογείου στο Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο, στη Ρώμη.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας, κοινή βούληση της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι όλες οι χώρες της Μεσογείου να ασπασθούν τις αξίες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, «δυστυχώς, συνεχίζει την παραβατική συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και συνεχίζει να διατυπώνει απειλές κατά της Ελλάδος».
«Το casus belli, η απειλή πολέμου, συνεχίζει να ισχύει για την Τουρκία, απέναντι στην Ελλάδα. Η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει απειλή πολέμου κατά της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι «απειλές εκπέμπονται και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Εξήγησα ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, αφορά συνολικά στην οικογένειά μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βέβαια την Ιταλία, μια πολύ σημαντική και μεγάλη χώρα στη Μεσόγειο», επισήμανε.
Ευρύτερα, η ατζέντα της συνάντησης του κ. Δένδια με τον κ. ντι Μάιο περιλάμβανε ζητήματα διμερών σχέσεων, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά τομέων. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τα ζητήματα του μεταναστευτικού και της κλιματικής κρίσης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η οποία επιτρέπει την έναρξη εφαρμογής της.
«Αυτή η συμβολική πράξη είναι πολύ σημαντική. Κλείνει μια εκκρεμότητα 45 ετών και αναδεικνύει τις υποδειγματικές μας σχέσεις με την Ιταλία, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά και με τον φίλο μου Υπουργό, όσο όμως και στο διμερές επίπεδο», ανέφερε σχετικά ο κ. Δένδιας.
«Η σημερινή ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης υποδηλώνει, επίσης, την προσήλωση και των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας. Κάτι τέτοιο υποστήριξε πρόσφατα και η Ιταλική Γερουσία με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τις θαλάσσιες ζώνες, λαμβάνοντας υπόψη την UNCLOS», σημείωσε.
«Η κοινή μας βούληση είναι όπως όλες οι χώρες της Μεσογείου ασπασθούν αυτές τις αξίες, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Κάτι τέτοιο θα συνεισφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: ΚΥΠΕ